Het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Internal Medicine publiceert een onderzoek van vijf jaar onder ruim 68.000 Fransen waaruit zou blijken dat het eten van vooral biologisch voedsel de kans op kanker met 25% vermindert. Het gaat vooral om het vermijden van 3 verdachte pesticiden (waaronder glyfosaat).
Natuurlijk kwam er meteen kritiek op … Er zijn namelijk ook onderzoeken waaruit zou blijken dat het geen verschil maakt, biologisch of ‘gangbaar’ eten. Zo zou het feit dat de deelnemers met minder kanker over het algemeen een gezondere leefstijl hadden, de uitkomst onzeker maken. Misschien hadden ze de uitkomst dus beter kunnen linken aan leefstijl dan alleen aan biologisch eten. Het is vreemd dat men op het gebied van gezondheid zelden het nadeel van de twijfel in acht neemt. Zolang niet keihard bewezen is dat iets ongezond is wil men blijven geloven dat het dan wel gezond zal zijn.
De vraag is of we moeten afwachten tot deze strijd gestreden is of toch maar biologisch het voordeel van de twijfel gunnen?
Bron: JAMA.