De sociale media gonzen er de laatste maanden van, sinds het nieuws breed naar buiten is gekomen: in de EU mogen bepaalde insecten in onze voedingsmiddelen worden verwerkt. Sterker nog: al sinds 11 februari 2022 mag de huiskrekel (Acheta domesticus)1) binnen de EU als voedingsmiddel worden verhandeld. Het is na de meelworm en de treksprinkhaan het derde insect dat op de Europese markt is toegelaten.
Op 13 mei 2022 publiceerde EFSA* ook een positief advies over het gebruik van krekelmeel in voedingsmiddelen. De Europese Commissie keurde het gebruik en op de markt brengen van het product goed op 3 januari 2023 2).
Beestjes op je bordje … wat vind jij ervan?
Volgens het Voedingscentrum eten ruim 2 miljard mensen insecten. Er worden 1.900 verschillende insectensoorten gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. De insecten die in ons land worden aangeboden zijn meestal sprinkhanen, meelwormen en kevers.
Zo raar is Entomofagie - het eten van insecten - dus niet. Voorstanders zeggen dat ze gemakkelijk te kweken zijn en een zeer goede bron van eiwitten vormen, wat ze erg duurzaam maakt. Insecten op je bordje levert voordelen op voor het milieu en dierenwelzijn van de gangbare consumptiedieren en is een stap in de richting van het verkleinen van de veestapel … dat klinkt allemaal positief.
Toch zijn er ook zorgen. Gewoonlijk kiezen mensen er bewust voor om insecten te eten. De kans is nu echter groot dat je straks producten eet waarin insecten zijn verwerkt zonder dat je het weet. En waarin je ze niet zo een, twee, drie verwacht, zoals graanrepen, brood, pastaproducten, soep, chips en zelfs pindakaas en vleesvervangers.
Hoewel de supermarkten nog niet staan te springen, zullen we in de nabije toekomst waarschijnlijk toch producten op te schappen tegenkomen waarin insectenmeel is verwerkt. Alhoewel een sprinkhaan misschien niet kan worden vergeleken met een koe, zullen er voldoende veganisten en vegetariërs zijn die hier niet blij van worden.
Een ander veelgenoemde zorg betreft vermeende gezondheidsrisico’s: met name vanwege de stof chitine en het feit dat insecten antinutriënten kunnen bevatten zoals oxalaten, saponines en tannines. Chitine zou een giftige stof zijn die kanker aanjaagt. En mensen die allergisch zijn voor schaal- of schelpdieren of huisstofmijt, hebben een grotere kans op een allergie voor insecten. Dat wordt in de toekomst nóg beter etiketten lezen dus!
- acheta domesticus = huiskrekel
- gryllodes sigillatus = gedroogde bandkrekel
- locusta migratoria = treksprinkhaan
- tenebrio molitor = (gedroogde) meelworm
- alphitobius diaperinus = hele en gemalen larven van de buffalokever (kleine meelworm)
De discussie tussen voor- en tegenstanders zal nog geruime tijd aanhouden. Heeft u een duidelijke mening over dit onderwerp? Deel uw mening dan met ons op Facebook!
* EFSA: De European Food Safety Authority (EFSA) is een bureau (agentschap) van de Europese Unie dat onafhankelijke wetenschappelijke adviezen geeft over voedselveiligheid
- Opinie | Weten we met insecten wel wat we eten? - NRC (alleen voor abonnees).
- Insecten in je eten? In de supermarkt kom je het nog niet snel tegen - Voedingscentrum.
- The potential of insects as food sources - a review - PubMed.
- Insecten in ons eten? - aHealthylife.com.