Heel de mens
Wijzer naar Gezondheid gaat uit van een definitie van gezondheid waarin ‘heel de mens’ als uitgangspunt wordt genomen. Gezondheid wordt niet gezien als ‘zonder ziekte’, maar als “het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven” [1].
Gezond zijn en blijven vraagt veel van ieders gedrag, omdat het te maken heeft met leefstijl. Het vraagt kennis, motivatie en inspiratie. Integrale zorgverleners spelen daarbij een belangrijke (coachende) rol, met name bij chronische aandoeningen en preventie. Voorkomen is nog altijd gezonder dan genezen! Integrale gezondheidszorg is kostenbesparend [2] en kan de kwaliteit van leven van chronisch zieken verbeteren.
De WHO stelt ook dat traditionele geneeswijzen een belangrijke bijdrage leveren aan gezondheidszorg [3]. Veel van die traditionele inzichten zijn holistisch en niet alleen gericht op het bestrijden van ziekte maar op ‘heel de mens’. Voorbeelden hiervan zijn acupunctuur, antroposofische gezondheidszorg, homeopathie en natuurgeneeskunde. Deze geneeswijzen worden naast reguliere zorg of in plaats daarvan toegepast door artsen en andere gekwalificeerde zorgverleners naar Nederlandse richtlijnen. Zorgverleners doen dit vanuit de overtuiging dat een integrale benadering goed is voor de patiënt én voor de geneeskunde.
Bronnen:
[1] How should we define health? Huber et al., BMJ 2011;343: d4163
[2] Roukema W., Homeopathie in de huisartspraktijk, goed voor de dokter, voor de patiënt en de zorgverzekeraar, SSC 2010/4; 23-24; Kooreman, P. en E.W. Baars, Patients Whose GP Knows Complementary Medicine Have Lower Costs and Live Longer, European Journal on Health Economics 22 juni 2011
[3] WHO traditional medicine strategy: 2014-2023. December 2013