Overslaan en naar de inhoud gaan

Preventie

In 50 stappen naar een gezonder leven

We pakken het dit jaar anders aan: in 50 stappen naar een gezonder leven. Hapklaar, overzichtelijk, stap voor stap elke week op een nieuwe uitdagende wijze aan je gezondheid werken. Vanaf deze week plaatsen we elk weekend een nieuwe tip voor jou om mee aan de slag te gaan.

Verder lezen

De gesel van gluten(intolerantie)

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst en spelt. Haver is van zichzelf glutenvrij, maar is in de praktijk vaak vervuild door vermenging met tarwe op het land en tijdens de verwerking. Gluten zijn de stoffen in meel die er voor zorgen dat een bakproduct (met name brood) mooi luchtig wordt en toch niet uit elkaar valt. Vanwege die eigenschap is door middel van veredeling van tarwerassen het glutengehalte enorm toegenomen.

Verder lezen

Wat is de Polyvagaal theorie?

De Polyvagaal theorie is een theorie gebaseerd op het autonome zenuwstelsel die op directe wijze kan worden geïntegreerd in verschillende vormen van therapie. Het is een complexe theorie die niet eenvoudig uit te leggen valt. Het doel is om cliënten hun reacties op trauma’s en emotioneel ingrijpende gebeurtenissen opnieuw vorm te leren geven, het bouwt aan het vermogen om emoties te reguleren en het leert het gevoel van veiligheid en verbondenheid automatisch op te roepen in plaats van angstprikkels.

Verder lezen

Inflammaging

Ouder worden we allemaal, en we beschouwen dit als een heel normaal, natuurlijk en onvermijdelijk proces … al zijn er genoeg bedrijven die beloven de (zichtbare) veroudering middels cosmetische ingrepen, pillen en therapieën tegen te kunnen houden.

Verder lezen

Corona, hoe nu verder?

Over Corona is nog lang niet het laatste woord gezegd of geschreven. In de paniek bij het uitbreken van de pandemie moesten overhaaste beslissingen worden genomen, die nu achteraf aan uitgebreid onderzoek worden onderworpen. Om lessen te trekken voor de toekomst.

Verder lezen

De strijd tussen bacteriën en schimmels

In 1928 veranderde de gezondheidszorg dramatisch: min of meer bij toeval werd Penicilline ontdekt, waarmee het eerste antibioticum een feit was. Voortaan waren levensbedreigende ontstekingen behandelbaar, vaak met succes. Al vrij snel bleek er ook een nadeel te zijn: sommige patiënten ontwikkelden een allergie. De farmaceutische industrie ging aan de slag en in de loop van de jaren werden er steeds meer antibiotica ontwikkeld.

Verder lezen

Tip 50: Wees lief voor je buikbewoners - Dan zijn ze ook lief voor jou!

Je staat er gewoonlijk niet zo bij stil. Maar in je buik gebeuren dag en nacht kleine wondertjes waar je niets van merkt. Uit verschillende studies is gebleken dat de gezondheid van ons spijsverteringsstelsel nauw samenhangt met een aantal vitale functies, zoals de spijsvertering zelf, het immuunsysteem, het metabolisme en het zenuwstelsel. Zelfs depressies worden in je buik voorkomen. Kleine wondertjes waar je niets van merkt dus … tot het mis gaat. Tips om problemen te voorkomen ... en op te lossen.

Verder lezen

Tip 49: (hart) Verwarmende tips voor koude handen en voeten

IJskoude handen en voeten? Twee paar handschoenen, drie paar sokken over elkaar en nog niet warm te krijgen? Een buitengewoon vervelende kwaal waarvan je zelfs middenin de zomer nog last kunt hebben. Geen nood: ook hiervoor veel talloze tips om die ‘kouwe kakkies’ aan te pakken.

Verder lezen

Tip 48: Goede voornemens máken is eenvoudig … maar houd je ze ook vol? Wel met deze tips!

Nee, nee, we gaan niet wachten tot Oudjaarsavond met het maken van goede voornemens. We zetten ze deze week nog op papier. En … nog veel belangrijker: dit jaar gaan we zorgen dat onze goede voornemens ook daadwerkelijk slagen! Minder eten, meer bewegen, stoppen met roken, mindfulness leven … Een blijvende verandering bewerkstelligen? Het kan, als je je doelen haalbaar houdt en stap voor stap je nieuwe leven inwandelt.

Verder lezen

Abonneer op Preventie

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. 
Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen open, normale telefoonkosten).