Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezond leven

In 50 stappen naar een gezonder leven

We pakken het dit jaar anders aan: in 50 stappen naar een gezonder leven. Hapklaar, overzichtelijk, stap voor stap elke week op een nieuwe uitdagende wijze aan je gezondheid werken. Vanaf deze week plaatsen we elk weekend een nieuwe tip voor jou om mee aan de slag te gaan.

Verder lezen

De gesel van gluten(intolerantie)

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst en spelt. Haver is van zichzelf glutenvrij, maar is in de praktijk vaak vervuild door vermenging met tarwe op het land en tijdens de verwerking. Gluten zijn de stoffen in meel die er voor zorgen dat een bakproduct (met name brood) mooi luchtig wordt en toch niet uit elkaar valt. Vanwege die eigenschap is door middel van veredeling van tarwerassen het glutengehalte enorm toegenomen.

Verder lezen

Wat is de Polyvagaal theorie?

De Polyvagaal theorie is een theorie gebaseerd op het autonome zenuwstelsel die op directe wijze kan worden geïntegreerd in verschillende vormen van therapie. Het is een complexe theorie die niet eenvoudig uit te leggen valt. Het doel is om cliënten hun reacties op trauma’s en emotioneel ingrijpende gebeurtenissen opnieuw vorm te leren geven, het bouwt aan het vermogen om emoties te reguleren en het leert het gevoel van veiligheid en verbondenheid automatisch op te roepen in plaats van angstprikkels.

Verder lezen

Inflammaging

Ouder worden we allemaal, en we beschouwen dit als een heel normaal, natuurlijk en onvermijdelijk proces … al zijn er genoeg bedrijven die beloven de (zichtbare) veroudering middels cosmetische ingrepen, pillen en therapieën tegen te kunnen houden.

Verder lezen

Vleesvervangers

Kipstuckjes, braadworst, prachtburger, gepaneerde schnitzel, geruld gehackt, pulled pork, peas makers, wokstukjes, jackfruitreepjes, tofoe, tempé, speckjes en allerhande vleeswaren. We kunnen er niet meer omheen en het assortiment in de supermarktschappen groeit met de dag: de vleesvervanger heeft definitief zijn plek veroverd op ons bord. Vleesvervangers zijn vegetarisch - soms zelfs vegan - en vegetarisch is goed voor het milieu, dus dat moet wel gezond zijn toch? Jammer dan toch weer … Vleesvervangers zijn inderdaad goed voor het milieu, maar niet per se voor je gezondheid.

Verder lezen

Beestjes op je bordje ... Word jij er blij, boos of bang van?

De sociale media gonzen er de laatste maanden van, sinds het nieuws breed naar buiten is gekomen: in de EU mogen bepaalde insecten in onze voedingsmiddelen worden verwerkt. Sterker nog: al sinds 11 februari 2022 mag de huiskrekel (Acheta domesticus)1) binnen de EU als voedingsmiddel worden verhandeld. Het is na de meelworm en de treksprinkhaan het derde insect dat op de Europese markt is toegelaten. Op 13 mei 2022 publiceerde EFSA* ook een positief advies over het gebruik van krekelmeel in voedingsmiddelen. De Europese Commissie keurde het gebruik en op de markt brengen van het product goed op 3 januari 2023 2).

Verder lezen

Aanrader!

Eindelijk is hij er dan: een overzichtelijk naslagwerk voor behandelaars in de geestelijke gezondheidszorg vol complementaire behandelingen en alternatieve hulp bij psychische problemen. Een gedegen gids met aanvullende therapieën, ’alternatieve’ zienswijzen, maar ook beproefde kruidengeneesmiddelen en leefstijladviezen die behandelaars in staat stelt cliënten nog beter van dienst te zijn.

Verder lezen

Blijf uit mijn lijf!!!

Pesticiden, hormoonverstoorders, microplastics … ioniserende, thermische, elektromagnetische straling … Het lijkt langzamerhand wel of je geen hap meer kunt eten, geen stap buiten de deur k

Verder lezen

Abonneer op Gezond leven

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. 
Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen open, normale telefoonkosten).